Duurzame energie uit zaagsel, kan dat?

In Nederland werken we nog steeds met kolencentrales, maar wat als we in plaats van kolen een ander soort materiaal gebruiken zoals zaagsel. Op dit moment zijn er 5 kolencentrales in Nederland, die jaarlijks zorgen voor een uitstoot van 10% van het totale CO2-uitstoot. Zaagsel valt onder biomassa wat wordt gezien als klimaatneutraal. Maar is het ook echt een duurzame manier om energie op te wekken?

Wat is biomassa?

Alles wat van planten en dieren afkomstig is, mag biomassa genoemd worden. Biomassa voor het opwekken van energie komt vooral uit plantenmateriaal, maar er is ook een centrale die werkt met kippenmest. Kachelhout is de bekendste vorm van biomassa. Toch is de uitstoot van CO2 uit biomassa bijna net zo groot als uit kolen. Het enige verschil in materiaal is dat biomassa hernieuwbaar is en niet kan opraken. Dit is de enige reden waarom biomassa valt onder duurzame energie.

Is biomassa goed voor het milieu?

Toch is biomassa zeer goed voor het Nederlandse milieu. Het is een onmisbare grondstof, maar dit wil niet zeggen dat het ook echt goed is voor het milieu. Omdat biomassa klimaatneutraal is heeft het een groot voordeel. De bomen die gebruikt worden voor de houtpallets hebben eerst CO2 opgenomen en omgezet in zuurstof. Hierdoor kan de nieuwe aanplant ook weer groeien en dus is het een vicieuze cirkel die alleen tientallen jaren duurt voordat het echt nut heeft. Dit is dus ook het geval met het zaagsel dat nu gebruikt zal worden. Het is dus niet zeker of het voldoende duurzaam is voor de toekomst.

Vraag naar duurzame energie zal toenemen

Ondanks dat biomassa misschien niet helemaal duurzaam is, zal de vraag hierna toenemen. Steeds meer energie zal opgewekt moeten worden uit hernieuwbare bronnen om een energietekort te voorkomen. Om hier aan te kunnen voldoen zal er een hoop moeten worden geïnvesteerd. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de groene energiecontracten die consumenten afsluiten bij hun energieleverancier. Wil jij ook gebruik maken van duurzame energie uit bijvoorbeeld biomassa? Stap dan over naar een andere energieleverancier en kies voor een contract met groene energie via Consumind.nl. Zo weet je zeker dat je je steentje bijdraagt aan het milieu én kun je ook nog eens besparen op de kosten voor energie.